kliknite da biste omogućili zumiranje
učitavam...
Nismo pronašli nikakve rezultate
otvorena karta
Pogled Putokaz Satelit Hibrid Teren Moja lokacija Puni zaslon Prethodna Sljedeći
Napredna pretraga
Vaši rezultati pretraživanja

Zadar

Objavio admin na 22 kolovoza, 2022
0

Upoznajte Zadar

Smješten u srcu Jadranskog mora, Zadar je urbano središte sjeverne Dalmacije kao administrativno, gospodarsko, kulturno i političko središte regije.

Obala je posebno razvedena, otoci i netaknuta priroda mame brojne nautičare u ove krajeve. Arhipelag broji 24 veća i oko 300 manjih otočića i hridi, 3 parka prirode – Telašćica, Velebit i Vransko jezero te 5 nacionalnih parkova – Paklenica, Plitvička jezera, Kornati, Krka i Sjeverni Velebit, što Zadar i okolicu svrstava u sam vrh ljestvice. hrvatske turističke ponude.

Izgrađen na rimskim urbanim principima, gdje postoji nekoliko glavnih uzdužnih ulica koje prolazi veći broj širinskih ulica, daju gradu pravokutni oblik. Stari grad je riznica arheološkog blaga i spomenika antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja. Vidljivo je to po brojnim sakralnim i arhitektonskim spomenicima, zašto je Zadar bogat baštinom: crkva sv. Donat, Rimski forum uz glavni trg, Kalelarga – najduža i najšira ulica, Katedrala sv. Stošije, Arheološki muzej sa svojim iznimnim blagom i mnogim drugim spomenicima kulturno-povijesne baštine (gradska vrata, Arsenal, crkve, muzeji…).

Drugi simbol grada je crkva sv. Donata iz 9. stoljeća izgrađena na ostacima starorimskog Foruma. Isprva posvećena Presvetom Trojstvu, u 15. stoljeću počinje nositi ime po zadarskom biskupu Donatu. Crkva već dugo nema nikakvu sakralnu funkciju. Ima izvanredne akustične karakteristike. U njemu se već više od 50 godina održavaju Glazbene večeri sv. Donata, koncerti renesansne i srednjovjekovne glazbe.

U gradu s najljepšim zalaskom sunca, u pomorskom arhipelagu okrenutom prema mnoštvu otoka i otočića, koji grad štite od jakih vjetrova, uživajte u simfoniji Morskih orgulja i čarobnoj urbanoj svjetlosnoj instalaciji Pozdrav suncu. Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenom popločanom rivom u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolička komunikacija s prirodom, s ciljem komuniciranja sa svjetlom, kao što Morske orgulje čine sa zvukom.

Otočni arhipelag koji se prostire sjevernodalmatinskom obalom fenomen je više od 100 otoka i otočića koji egzistiraju na relativno malom prostoru. Nacionalni park Kornati – arhipelag od 89 nenaseljenih otoka. Morske vode su raj za sve nautičke aktivnosti.

Usporedite oglase